Подмяна на тръбите. Време ли е?

Време ли е за подмяна на тръбите? За какви признаци да наблюдаваме? 
Повечето тръби са вкопани в стената и не показват необходимост от замяна. Но как да разберем кога е нужна замяната на водопроводни тръби?

В статията ще опишем често срещани причини и признаци, които ни показват  че тръбите са за смяна.. Навременната подмяна на старите тръби е важна стъпка, която ще ни спести пари и главоболия в бъдеще.

Повечето битови водопроводни инсталации са извън полезрението и в резултат на това са извън ума ни. Съвсем нормално е да игнорираме тази грижа,  освен ако гигантски скок на сметката за вода или запушване на канализацията  не привлече вниманието ни. Нека не забравяме, че водопровода и канализацията изискват своите грижи, така както и всяка част от жилището, което обитаваме.

Съвсем в реда на нещата е да дойде момент в който трябва да подменим тръбите, кранове, меки връзки и уплътнения.. 

Подмяната на разяждащите се водопроводни тръби не е евтина и лесна задача, но не може да се сравни със стреса и разходите за отстраняване на щети от сериозно изтичане на вода или спукан водопровод.

Редовната проверка на състоянието на откритите тръби и връзки в зони като мазето, около  бойлера , под мивката на кухнята и банята и в сервизното помещение не трябва да се умаловажава. 

Независимо дали живеете в нова кооперация, къща или апартамент, препоръчваме да извършвате проверка на водопровода си.

А ето и някои симптоми които намекват че жилището ни се нуждае от нови водопроводни тръби

В зависимост от материала от който са направени тръбите, както и твърдостта на водата, някои жилища се нуждаят от подмяната им по-рано от други.

Възраст

стари тръби
стари тръби

Водопроводните тръби не траят вечно. 

 Ето и продължителност на живота на някои водопроводни тръби определена от производителя, като разбира се има значение и правилното им поставяне, условията на експлоатация, твърдостта на водата, налягането, външни атмосферни влияния.

Захранващи водопроводни тръби:

Водопроводна тръба от месинг- 80-100 години експлоатация.

Водопроводна тръба от поцинкована стомана 80-100 години.

Медни тръби 70-80 години

PEX тръби, все още неопределена продължителност, но според производителя над 50 години.

Отводнителни водопроводни тръби:

Желязо 80-100 години

PVC 25-40 години

Корените на дърветата

Ако живеете в къща, една от критичните части на водопровода е канализационната линия, минаваща под земята. Преди време, отводнителните тръби които са се ползвали са били глинени или чугунени, податливи на проникването на корени на дърветата. Навлизайки през разпадащия се материал на тръбата, както и през шевове или фуги, корените причиняват сериозни щети. Често се навиват около тръбата притискайки я, което също води до разрушаване на материала и до счупване на тръбата.

В такива случаи едно от решенията е подмяната на водопровода с нови безшевни PVC тръби които са по-устойчиви към корените на дърветата.

Водопроводни тръби от по-стари материали

Ако имате стари водопроводни тръби е напълно възможно да срещнете лющене, затъмняване или обезцветяване на места.

Тези симптоми показват наличието на корозия по водопровода.

Влошаването обикновено се случва бързо и може да създаде голям проблем. 

Изолация на тези части от тръбите е временно и несигурно решение, което не препоръчваме. Най- правилния подход е да премахнете увредените части и да се заменят с нови.

Водопроводни течове

петна от теч
петна от теч

Мокри петна по стените също са  външни доказателства за  корозия на вкопаната тръба.  Вреди от този род са бомба със закъснител. Веднъж тръгнала по този път, въпрос на време е пълното скъсване на тръбата, а това може да причини сериозни щети в жилището ви.

Решението е навременна замяна на тръбите с нови.

Ниско налягане на водата

слабо налягане
слабо налягане

Понякога постепенното и необяснимо намаляване на налягането на водата в помещенията е резултат от натрупване на минерални отлагания във водопроводите. 

Минерали като калциев карбонат с времето се натрупват в тръбите като ги стесняват до такава степен, че  налягането на водата значително намалява. Единственото решение за да върнем нормално налягане на водата е замяната с нови тръби

Ръждива вода

ръждива вода
ръждива вода

Ръждива вода. Водата, която изглежда ръждясала или кафява, показва корозия или натрупване на отлагания в тръбите. Най-често се забелязва когато не ползваме водата няколко дни, тъй като водата в тръбата остава под действието на корозията и се оцветява. Често отвора на тръбата е намален драстично от образуванията вътре в нея. Това е знак за нужда от подмяна с нови тръби за да си осигурим спокойствие.

Ако се нуждаете от подмяна на водопровода се свържете с нас на посочения телефон.