Грешки, при самостоятелен ремонт на ВиК.

Грешки, които може да допуснем, ако решим сами да ремонтираме водопровода.

Често, когато имаме проблем в жилището си, първата мисъл която ни идва на ум е, можем ли и как да го отстраним сами. В опит да отстраним сами проблем във водопровода, има голяма вероятност да го влошим. Ето и малка част от грешките, които може да допуснем:

1. Забравяме да изключим водоснабдяването.

спирането на водоподаването
спиране на водоподаването


Колкото и странно да звучи, това е една от най-често срещаните грешки при ремонт на водопровода. Въпреки че е елементарно, често се пренебрегва спирането на водоподаването. Важно е да знаете, че преди да се опитате да поправите нещо, подаването на вода трябва да бъде спряно от главния спирателен кран в жилището. Тази грешка може да причини преливане или да наводни жилището ви.

2. Започваме ремонт без правилните инструменти и умения.


Много собственици на жилища, с основни познания за водопроводната инсталация, се заемат с ремонт на неща, които всъщност не знаят как да поправят. Наистина в днешно време има достъпна информация в интернет, достатъчно видеоуроци на тема „направи си сам“ , но за по-сложни задачи е препоръчително да се оставите в ръцете на компетентен водопроводчик, преди проблемът да стане още по-голям. Що се отнася до инструментите, всеки собственик трябва да има следните инструменти у дома:

правилни инструменти
правилни инструменти

• Водопроводен ключ;
• Спирала за отпушване на тръби
• Ключ за мивка

3. Грешка №3– Не помним как да съберем нещата обратно.


Например, да разглобим смесител на съставните му части изглежда лесно, но когато стане въпрос за сглобяването му, може да стане доста объркващо. Друг е въпроса дали въобще ще отстраним проблема или ще се наложи да поръчаме нов. Практично решение за избягването на този проблем е да направите снимки преди да разглобите нещо (ако имате възможност и на целия процес), така че да помните как правилно да го сглобите след това.

4. Прекомерна употреба на химически разтвори.
Първото което правим, когато се запуши мивката или канала е да налеем в него от най-новия, най-обещаващия рекламен продукт от телевизията. Химическите разтвори могат да помогнат временно за премахване на запушванията , но те не винаги са препоръчителни. Имайте предвид, че повечето препарати са с основна съставка сода каустик, а както знаем, при реакция със мазнина се получава сапун, т.е вместо да отпушим, ние ще задръстим тръбата повече. Силните химически разтвори за отпушване не оказват влияние върху запушванията, причинени от паста за зъби, коса или сапунен филм. Освен това биха могли да корозират водопровода във вашия дом, нанасяйки по-големи щети. Затова е препоръчително при проблем с водопровода да се консултирате с водопроводчик, преди да използвате каквито и да било химикали.


5. Избор на грешни тръби


Друга често срещана грешка е изборът на грешни тръби при поправка на водопровода или отстраняване на течове, Отнася се както за размера, така и за вида на използваните тръби. При неправилен избор, допълнителните течове или корозия са ни гарантирани.

Представихме накратко част от грешките които може да допуснете при самостоятелно решаване на проблем във вашата ВиК инсталация. Нашите препоръки са при проблем веднага да потърсите водопроводчик за да избегнете бъдещи аварии. Ако се нуждаете от водопроводчик се свържете с нас на посочения телефон.
Отпушване на канал, ремонт на ВиК,